Wróć   Forum Młodego Lekarza > Ogólne > Komentarze do aktualności ze strony głównej portalu
Zarejestruj się FAQ Lista użytkowników Rozrywka vBChat Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Old 27-12-2007, 18:15
stone's Avatar
stone stone is offline
Artur Moskała

Domyślnie Komunikat MZ w sprawie pracy zmianowej w trakcie specjalizacji

Na stronach Ministerstwa Zdrowia opublikowano komunikat w sprawie zmianowego i równoważnego systemu czasu pracy lekarzy odbywających specjalizację. Pełna wersja tutaj

Drugi komunikat dotyczy dyżurów medycznych lekarzy i lekarzy dentystów odbywających staż podyplomowy. Pełna wersja tutaj

Last edited by stone; 27-12-2007 at 18:23.
Reply With Quote
Old 27-12-2007, 19:08
zebra zebra is offline
Przyjaciel

Domyślnie

Dobrze, że wreszcie opublikowali te komunikaty na stronce ministerstwa (27 grudnia, sic!), bo u nas już zdążyli postraszyć, że nam specki będą zawieszać. Cwaniaczki...
Reply With Quote
Old 27-12-2007, 19:32
MaciejKaminski MaciejKaminski is offline

Domyślnie

Mam rozumieć, że po wyczerpaniu 150 godzin "nadwyżkowych" mogę już pracować w systemie 37.55 w tygodniu ?
Reply With Quote
Old 27-12-2007, 20:12
Piotr Domagala Piotr Domagala is offline

Domyślnie komunikaty MZ

Co oznacza "konieczność podpisania klauzuli opt-out"? Nie można zmusić do tego jakiegokolwiek lekarza, nawet w trakcie specjalizacji. Trzy dyżury w miesiący mieszczą się w formule 48 h tygodniowo przy wychodzeniu po dyżurze. Czy wychodzenie po dyżurze spowoduje, że program specjalizacji nie będzie realizowany? Ponadto jak można przedkładać program specjalizacji (w randze roporządzenia) nad ustawę? Co na to prawnicy?
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 01:55
lek.Marcinek lek.Marcinek is offline

Domyślnie czy ktoś się orientuje?

Czy ktoś się orientuje jak będą płacili stażystom za "dyżury"(godziny nadliczbowe)? Zgodnie z Rozporządzeniem z 2004 roku 50% stawki godzinowej czy zgodnie z ustawą o ZOZach i kodeksem pracy jak za godziny nadliczbowe?
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 02:38
Sunset Sunset is offline

Domyślnie

Zgodnie z rozporządzeniem z 2004 roku.

Art 32j. 5. znowelizowanej ustawy o zoz-ach mówi "Zasad wynagradzania, o których mówi art. 151 art.paragraf 1-3 Kodeksu Pracy, nie stosuje się do lekarzy stażystów, których zasady wynagradzania określają odrębne przepisy"

Swoją drogą, przepis ten wydaje mi się sprzeczny z Konstytucją, niestety stwierdzić to może tylko Trybunał Konstytucyjny.

Last edited by Sunset; 28-12-2007 at 13:30.
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 17:33
nylonus nylonus is offline

Domyślnie Gol...

Witam.
Niestety komunikat MZ wcale nie jest pocieszający. Zauważcie, że nie mamy tak naprawdę nic do gadania. Możemy pracować na zmiany, w systemie równoważnym i na starych zasadach byle się mieścić w 40/48h. Ten komunikat wytrąca nam w rąk argumenty, mogą nas ustawić w pracy jak chcą. I tak np. w systemie 8/16, chodzimy na 8 w ciągu dnia 3 wymagane 16 jako dyżury w ciągu miesiąca, za to jakiś gówniany nocny dodatek i tyle. Szpital wtedy ma takiego rezydenta w zasadadzie za friko.
Ja właśnie zaczynam szukać innego miejsca pracy na wszelki wypadek, bo jak się sytuacja rozwinie w najblizszym czasie nie wiem. W ostatnim dniu negocjacji w moim szpitalu (SM Ruda Śląska) dyrektor zaproponował rezydenta oczywiście na starej stawce (żeby czasem grosika nie dopłacić), mł. asystent 2750 brutto, specjalista 3900 brutto i praca poukłdana w systemie 8/16 bez opt-out. Te 3900 brutto dla specjalisty to jest ok. 23PLN/h brutto, czyli nie oszukujmy stawka poniżej godności lekarza (zacznijmy się wreszcie szanować). Mł. asystent 2750 brutto, 16PLN/h, za etat to jest mniej niż stawka etatowa za Izbę Wytrzeźwień w tym mieście, więc też poniżej jakiegokolwiek standartu. A rezydent w tym układzie... hehe... te samo stanowisko (de facto przecież jesteśmy na stanowisku mł. asystenta) o 1000PLN mniej. Taka dysproporcja na jednym stanowisku to jest patologia. A podejście p. dyrektor... "rezydenci odejdą do innych szpitali, które dadzą więcej jak potrzebuja"... "pfff, to niech idą". Podejście widać jakie, komentować nie muszę. Jak będzie w całym szpitalu zobaczymy 2.01 (zwołujemy zebranie OZZL i będzie głosowane odwieszenie strajku), na moim oddziale specjaliści 31.12 zanoszą wypowiedzenia (za 3900, czyli 23pln/h kazali się pocałować serdecznie w dupę). Jeśli rezydenci dostaną 30% podwyżki, tj. będzie 2284,1, ok. 13PLN/h brutto. Moja żona w trakcie studiów dorabiała np. na promocjach w markecie, promując "łiskacza" dostawała 10PLN/h NETTO, a było to ok. 4 lata temu.
Szanujmy się, bo koledzy, którzy pracują jako prawnicy, informatycy itd. się z nas śmieją. Oni za takie pieniądze nie idą pracować.
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 20:39
jusro jusro is offline

Domyślnie

Co racja to racja nie bierzmy pracy za niegodne pieniadze!!!
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 21:01
oli-vka oli-vka is offline

Domyślnie Zgadzam się

Jest to upokarzające i poniżej godności lekarza. Na pocieszenie dla rezydentów mogę podać 2 fakty.
1. Młodszy asystent w moim szpitalu zarabia na razie 1600 zł brutto (podobno ma być wkrótce popdwyżka...), czyli tu sytuacja odwraca się na niekorzyść pracownika etatowego
2. Ja jestem nauczycielem akademickim. Zarabiam na Uczelni 1740 zł brutto (jest to pensja za zajęcia ze studentami i pracę naukową), a w Szpitalu mam 1/8 etatu (1/8 z 1600 zł brutto!), a i tak mam przydzielonych tylu pacjentów co pełnoetatowcy, a w sumie z pracą na Uczelni pracuję zdecydowanie więcej za 1940 zł brutto razem ((
Reply With Quote
Old 28-12-2007, 22:21
wielkismutek wielkismutek is offline

Domyślnie

Chyba nikt nam nie odpowie... Może warto byłoby ustalić na uczelni macierzystej ile tak naprawdę musimy pracować i dla kogo...
Reply With Quote
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania