|

18-06-2007, 22:34
|
 |
Grzynio Napiórkowski
|
|
|
|
Projekt nowelizacji rozprządzenia o stażu
Na stronie Ministerstwa Zdrowia zamieszczono projekt nowelizacji rozporządzenia o stażu podyplomowym lekarza i lekarza dentysty. Nowelizacja ta dotyczy kwestii dyżurów medycznych, w przypadku gdy stażystka ze względu na ciążę lub sprawowanie opieki nad dzieckiem do lat 4, nie pełni dyżurów medycznych. Do tej pory kwestia ta nie była uregulowana i sprawę zazwyczaj załatwiano polubownie.
Zgodnie z wolą MZ obecnie, aby wypełnić w całości program stażu, stażystka będzie mogła dyżurować po zakończeniu stażu na podstawie umowy cywilno-prawnej z jednostką w której odbywała staż. Należy podkreślić, że do momentu odbycia wszystkich dyżurów nie będzie miała uznanego stażu jako zakończony, co skutkuje niemożliwością przystąpienia do LEP oraz otrzymania prawa wykonywania zawodu.
Pełny tekst projektu nowelizacji:
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...y=131&ma=08748
Last edited by stone; 19-06-2007 at 07:41.
|

19-06-2007, 07:02
|
|
Przyjaciel
|
|
|
|
To się nazywa polityka prorodzinna w kraju o najniższym wskaźniku przyrostu naturalnego w Europie. Nic dodać, nic ująć.
|

19-06-2007, 11:22
|
 |

|
|
|
|
Coraz lepiej!!! A po co komu stażystka na dyżurze bez prawa wykonywania zawodu ? Czy w tym kraju nikt nie myśli, nie rozumie sytemu kształcenia lekarzy Kolejny absurd!!! Wsólczuję stażystkom, bo do tej pory staż był chyba najlepszym czasem na urodzenie dziecka .A teraz- po skończeniu specjalizacji- czyli ok.35-40 lat? 
|

19-06-2007, 15:57
|
 |
Ajgor
|
|
|
|
Wszystko to jakieś popieprzone, lampa w podłodze! Nie wytrzymam!
|

20-06-2007, 09:49
|
|

|
|
|
|
W Polsce eksploatacja lekarzy nie zna granic. A co z kodeksem pracy? Czy naprawdę lekarze nie mogą dbać o swoje interesy i wynając prawników, którzy zajęli się poszanowaniem ich praw?
A co będzie po 1.01.2008 kiedy w Polsce zacznie obowiązywać unijne ograniczenie czasu pracy lekarzy- mam nadzieję, że ktoś tym się zajmie, żeby objęło ono również rezydentów i stażystów?
|

20-06-2007, 13:04
|
|
|
a co z wynagrodzeniem???
Nic w tej nowelizacji nie wspomna o podwyzce!! Kuźwa od kilku lat ani grosza stazysci nie dostali!! co za chu...czemu stazysci z Wawy nie pikietuja, ??????? wydajecie te grube pieniadze czy co robicie do cholery????????jak nie teraz to kiedy!!!!!!! marsz pod kancelarie a nie dubiecie w nosie!!!!
|

20-06-2007, 15:53
|
|

|
|
|
|
Właśnie wyspecjalizowanie się grupy prawników w dbaniu o interesy lekarzy to niezły pomysł - wydaje się, że jest dla nich pusta nisza ekologiczna 
|

20-06-2007, 21:17
|
|

|
|
|
|
Od kiedy wróciłam do pracy na staż po urlopie macierzyńskim (30 kwietnia br), mój zakład pracy - spzoz zgorzelec- zaczął naliczac mi dyżury godzinowo, gdyz jako matka dziecka do lat 4 nie mogę dyzurować w nocy. Nie ważne było że de facto dyżurowałam i moje prośby o uznanie mi pełnych dyzurów. Policzono mi 6 dyżurów po 5 godzin (od 15 do 20), za każdą godzinę dostaję 4.55 zł brutto. Gdy próbowałam wyjaśnić sprawę w Urzędzie Marszałkowskim i odzyskac nalezne mi pieniądze dowiedziałam się że mój staż nie zostanie zaliczony bo nie wyrabiam dostatecznej liczby dyzurów. I tak 4 miesiące macierzyńskiegi i później przedłużenie stażu na odbycie dyżurów skreslają mnie z pracy na około rok ( bo nie mogę przystapić do lep). Ubłagałam więc z płaczem panie w kadrach o zmianę systemu naliczania dyzurów, czyli tak zwane załatwienie polubowne.Nie było łatwo bo ustawa juz teraz jednoznacznie mówi że matka nie może pracowac w godz. nocnych.
Jak na razie pozostaje mi cieszyć się ze do końca stazu zostały mi tylko 2 miesiące, a juz we wrześniu zasile liczne grono bezrobotnych.
I to jest właśnie polityka prorodzinna i reakcja na brak lekarzy.
|

20-06-2007, 21:17
|
 |
maleficarum
|
|
|
|
Cytat:
Napisał psh
Właśnie wyspecjalizowanie się grupy prawników w dbaniu o interesy lekarzy to niezły pomysł - wydaje się, że jest dla nich pusta nisza ekologiczna 
|
a dla młodych lekarzy jakąś niszę widzisz? 

20-06-2007, 21:52
|
|
Przyjaciel
|
|
|
|
Cytat:
Napisał patlen19
Od kiedy wróciłam do pracy na staż po urlopie macierzyńskim (30 kwietnia br), mój zakład pracy - spzoz zgorzelec- zaczął naliczac mi dyżury godzinowo, gdyz jako matka dziecka do lat 4 nie mogę dyzurować w nocy. Nie ważne było że de facto dyżurowałam i moje prośby o uznanie mi pełnych dyzurów. Policzono mi 6 dyżurów po 5 godzin (od 15 do 20), za każdą godzinę dostaję 4.55 zł brutto. Gdy próbowałam wyjaśnić sprawę w Urzędzie Marszałkowskim i odzyskac nalezne mi pieniądze dowiedziałam się że mój staż nie zostanie zaliczony bo nie wyrabiam dostatecznej liczby dyzurów. I tak 4 miesiące macierzyńskiegi i później przedłużenie stażu na odbycie dyżurów skreslają mnie z pracy na około rok ( bo nie mogę przystapić do lep). Ubłagałam więc z płaczem panie w kadrach o zmianę systemu naliczania dyzurów, czyli tak zwane załatwienie polubowne.Nie było łatwo bo ustawa juz teraz jednoznacznie mówi że matka nie może pracowac w godz. nocnych.
Jak na razie pozostaje mi cieszyć się ze do końca stazu zostały mi tylko 2 miesiące, a juz we wrześniu zasile liczne grono bezrobotnych.
I to jest właśnie polityka prorodzinna i reakcja na brak lekarzy.
|
patlen, co to za ustawa? możesz podać namiar? do tej pory było przecież tak, że tylko ciężarnej pracodawca nie mógł zatrudnić w nocy. matka z małym dzieckiem może nie chcieć dyżurów, ale jeśli chce, to nikt jej nie powinien zabraniać! jeśli się mylę, to mnie popraw. jestem w wielkim szoku po przeczytaniu Twojego postu.
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady Postowania
|